Besteed je jouw tijd online wel goed?

Besteed je jouw tijd online wel goed?

Blogpost
Besteed je jouw tijd online wel goed?

De meeste ontwerpers jagen hetzelfde doel na: het opbouwen van een duurzame relatie tussen een merk en de gebruikers van dat merk. Dat kan alleen door elke afzonderlijke interactie relevant te maken, dus door er een betekenis aan te hangen.

We leven inmiddels in een tijdperk van informatie-overload via onze smartphones en een heel arsenaal aan andere connected devices. Gelukkig beseffen ontwerpers steeds sterker wat voor impact al die digitale middelen hebben op onze levens als gebruikers. Als je het over de hele linie bekijkt is die impact allesbehalve positief: zeker als je bedenkt dat we met z’n allen gemiddeld 85 keer per dag naar onze telefoon zitten te koekeloeren. Met al onze technologische hoogstandjes verspillen we dus busladingen van onze kostbare tijd aan het omzeilen van opdringerige pop-ups, pings en andere online ellende.

Het lijkt erop dat de techniek verzaakt: waar het ooit beloofde ons te helpen onze tijd wijs te besteden, blijkt het nu vooral onze tijd te verslinden.


Maximum Information Overload

Maximum Information Overload

Nu het internet oud genoeg is om legaal een biertje te bestellen, is het ook volwassen genoeg om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn gedrag. Daarmee rijst de vraag wat dan precies een goede, succesvolle online ervaring is. Moet dat altijd een ontwerp zijn dat zoveel mogelijk clicks genereert? Of kan het ook een design zijn dat ons aanmoedigt om even de tijd te nemen, en vanuit die rustige mindstate die felbegeerde duurzame relatie op te bouwen? Dit soort maatschappelijke kwesties worden aangestipt door Time Well Spent, een initiatief van Tristan Harris, een ontwerper die probeert moderne techniek af te stemmen op de menselijke aard.

Slow UX met de vaart erin

De oplossing voor dit overload-probleem zou best eens bij Slow User Experience kunnen liggen. Vanuit het Slow UX-principe worden ontwerpers van digitale producten aangemoedigd om bewust na te denken over een belangrijke keuze. Baseer je je ontwerp op wat ‘goed voor de zaken’ is (kortetermijnvisie als het gaat om de tijd die op de site wordt besteed, paginaviews, directe conversie etc.), of eerder op wat ‘goed voor de gebruikers’ is (meer gemoedsrust, geen constante afleiding etc.)?

Watch video Bekijk de video

De app Duolingo is ontworpen om je te helpen een tweede taal te leren, maar is ook een uitstekend voorbeeld van Slow UX. Zodra je de app een tijdje niet gebruikt, ontvang je een serie berichten die je proberen te verleiden om de draad van je leerproces weer op te pikken. De truc is dat als je eenmaal een stuk of vijf van die berichten hebt genegeerd, Duolingo je een laatste heads-up geeft: “Het lijkt erop dat onze reminders niets uithalen. We stoppen even met het versturen.”

Rodesk User Experience Design

Conversie, of goed bestede tijd?

De vraag blijft natuurlijk waar de bescheiden opstelling van deze app nou precies op neer komt. Is het gewoon een gemiste kans op conversie, of vertrouwt de ontwerper er oprecht op dat de gebruiker zijn of haar tijd zelf prima weet te besteden? Hoe dan ook lijkt het erop dat Slow UX onze aandacht verdient, nu digitaal design langzaam maar zeker volwassen begint te worden.

Nieuwe Richting, Nieuwe Kansen
Pieter Struik
Pieter Struik Blogpost

Nieuwe Richting, Nieuwe Kansen

We zijn op het punt gekomen dat we dit bureau door willen laten groeien en zijn op zoek gegaan naar een partij met de ambitie om Rodesk verder uit te bouwen.

Lees meer

Rodesk ♥︎ Sport & Recreatie

blogpost

Rodesk ♥︎ Stedelijke ontwikkeling

blogpost

Tokyo als design – maar dan zonder ondertiteling

blogpost

Rotterdamse buurtgids voor ontwerpers

blogpost