E-commerce en Emocommercie: conversie vs. beleving

E-commerce en Emocommercie: conversie vs. beleving

Blogpost
E-commerce en Emocommercie: conversie vs. beleving

Shoppen is emotie, en dat geldt net zo sterk voor online shoppen.

De afgelopen jaren is het vakgebied van de ‘e-commerce’ in sneltreinvaart volwassen geworden. Er zijn allerlei afspraken gemaakt om bezoekers te voorzien van een zo uniform mogelijke shopbeleving. Daarmee zijn we wel op een probleem gestuit: uniformiteit wordt uiteindelijk strontvervelend. We hebben de tijd van voorzichtig proberen of online shoppen wel betrouwbaar is inmiddels ver achter ons gelaten. Tegenwoordig snapt iedereen die je winkel in surft meteen hoe je artikelen in een winkelmandje stopt. Niemand loopt meer te stressen over de stappen tussen het afronden van de transactie en het geluid van de bezorger die voor je deur staat.

Conversie vs. Beleving

Inmiddels hebben we zelf ook aardig wat kilometers gemaakt als het om het bouwen van webwinkels gaat, met ons uitdijende portfolio als getuige. In wezen komen onze opdrachtgevers steeds met dezelfde vragen en wensen. Ze willen niet die standaard templates waar je in Magento webshops over struikelt: logootje aanpassen, stylesheetje fiksen, klaar is Kees. In plaats daarvan willen ze een webwinkel waar bezoekers geïnspireerd raken: een plek die zindert van de emotionele binding met het merk en het assortiment aan producten dat daarbij hoort.

Zonder de conversie uit het oog te verliezen, proberen we de grenzen op te rekken als het gaat om het overrompelen van bezoekers. Wij doen überhaupt niet aan louter conversie. Als wij onze hersens laten kraken, dan richten we ons vooral op user experience. We zijn ervan overtuigd dat je daar uiteindelijk je gebruiker echt mee prikkelt, dus daar ligt ook de weg naar die merkwaardering en die kooplust die je zoekt. Dat geldt des te meer in e-commerce omgevingen, want daar is de conversie bepalend voor de vormgeving. Resultaat? Een ongeïnspireerde en zouteloze omgeving, waarin alles lijkt op al het andere.

Genoeg ruimte voor verbetering op het web

Terwijl het web zich verder blijft ontwikkelen wordt de onderliggende technologie steeds vanzelfsprekender. Dat is maar goed ook, want daardoor ontstaat er ruimte voor de beleving van de gebruiker. Nou verdienen kwalitatief coderen en frameworks natuurlijk ook gewoon hun portie liefde en aandacht, maar dat is nog geen reden om bezoekers te irriteren met technische details. Dingen moeten gewoon werken, punt. Natuurlijk is goede tech cruciaal, maar het is niet langer de doorslaggevende factor.

Conversie en beleving: het is kiezen èn delen

De meeste websites zijn ingericht op conversie. Daarmee voldoen ze aan alle online normen die we samen hebben bedacht. Op zich niks mis mee. Toch wordt de online concurrentie steeds maar groter. Het blijft dus zaak om op andere manieren het verschil te maken.

Dat is precies het punt waarop die o zo essentiële user experience om de hoek komt kijken. Tuurlijk, je website moet vindbaar zijn en de conversie kan altijd nog ietsje beter, maar het gevoel dat je site uitstraalt wordt steeds doorslaggevender. Consumenten krijgen behoefte aan steeds meer informatie, en persuasive design heeft twee dingen bewezen: A, mensen kun je beïnvloeden en B, de vrije wil is onzin. Een beetje aandacht voor je bezoekers en een mooie portie relevante content zijn een goed begin voor wie zich wil onderscheiden van de rest. Dikke kans dat die toegevoegde waarde (verhaallijn, diensten, sociale waarde, positieve ervaringen, etc.) de komende jaren een bepalende kracht gaan worden. Dat geeft aan dat user experience – en dus ook brand experience – factoren zijn die alleen maar aan slagkracht gaan winnen.

Nieuwe Richting, Nieuwe Kansen
Pieter Struik
Pieter Struik Blogpost

Nieuwe Richting, Nieuwe Kansen

We zijn op het punt gekomen dat we dit bureau door willen laten groeien en zijn op zoek gegaan naar een partij met de ambitie om Rodesk verder uit te bouwen.

Lees meer

Rodesk ♥︎ Sport & Recreatie

blogpost

Rodesk ♥︎ Stedelijke ontwikkeling

blogpost

Besteed je jouw tijd online wel goed?

blogpost

Tokyo als design – maar dan zonder ondertiteling

blogpost