Persuasive design & Persuasive profiling

Persuasive design & Persuasive profiling

Blogpost
Persuasive design & Persuasive profiling

Uiteraard zijn we allemaal druk bezig met onze pogingen om massa’s bezoekers naar onze websites te lokken. Leuk en aardig, maar wat doe je als dat lukt? Als je die bezoekers eenmaal hebt waar je ze hebben wilt, dan wil je natuurlijk ook dat ze daarna stap X of stap Y zetten.

Stap X of Y kan eigenlijk van alles zijn, en je hebt vast allerlei prima redenen om voor dat resultaat te gaan. En ja, natuurlijk moet die user experience adembenemend zijn, maar weet wel dat er nog een hele wereld aan andere benaderingen is waarmee je je bezoekers kunt verleiden om precies te doen wat jij zo dolgraag wilt.

Design is er in alle soorten en maten. De discipline die de Engelsman ‘persuasive design’ noemt, vrij vertaalbaar als ‘verleidelijk design’, is een heel handig instrument voor het beïnvloeden van je bezoekers, geleend uit de trukendoos van de psychologie der verleidingskunst. Hier vind je design dat er helemaal op gericht is om de houding en het gedrag van bezoekers te manipuleren, door ze te verleiden en ze sociaal te beïnvloeden. Dit is uitermate boeiende stof: intrigerend genoeg om er een diepgravend artikel over te schrijven voor Marketingfacts. Daarin ga ik dieper in op zes verleidingsprincipes zoals uitgelegd door Robert Cialdini.

“Persuasive design is het ontwerpen van boodschappen door het analyseren en evalueren van hun inhoud, waarbij bewezen psychologische theorieën en methodieken worden ingezet. De meest verleidelijke websites richten zich erop om gebruikers op hun gemak te stellen over de beslissingen die ze moeten nemen, en door ze te helpen bij het nemen van die beslissingen.” (R. Cialdini, [ref.?])

So long, websites voor de gemiddelde gebruiker!


Profileren voor verleiders

Nu we het toch over persuasive design hebben, wil ik even stilstaan bij het werk van Maurits Kaptein. Kaptein is de absolute opperbevelhebber als het gaat om ‘persuasion profiling’, en voor de volledigheid nog Rockster van de Wetenschap ook. Met persuasion profiling, kun je een unieke benadering afstemmen op elke afzonderlijke bezoeker op je site. Het doel is om ze feilloos naar het doel te leiden dat jij in je website hebt ingebouwd. De deur uit dus met websites voor de gemiddelde gebruiker: vanaf nu worden online ervaringen dynamisch toegespitst op de profielen van elke individuele bezoeker. Deze benadering heeft zelfs technologie aan boord waarmee je vastlegt welke verleidingstechnieken voor welke unieke persoon het beste werken.

Rodesk User Experience Design

Dit was trouwens niet de eerste keer dat we Maurits in de smiezen kregen. Hij was één van de sprekers op het Emerce Digital Marketing Event. In de clip achter de onderstaande link legt hij in nog geen vier minuten kort uit wat persuasive profiling eigenlijk inhoudt. Zijn nieuwe boek ‘Digitale Verleiding’ had voordat het uitkwam al een plekje in onze boekenkast verdiend.

De bonusvideo is een productie van onze vakbroeders bij Fabrique. In de film wordt een link gelegd tussen paradijsvogels en webshops om een inzicht te bieden in persuasive design: niet alleen erg vermakelijk, maar nog verdraaid effectief ook!

Nieuwe Richting, Nieuwe Kansen
Pieter Struik
Pieter Struik Blogpost

Nieuwe Richting, Nieuwe Kansen

We zijn op het punt gekomen dat we dit bureau door willen laten groeien en zijn op zoek gegaan naar een partij met de ambitie om Rodesk verder uit te bouwen.

Lees meer

Rodesk ♥︎ Sport & Recreatie

blogpost

Rodesk ♥︎ Stedelijke ontwikkeling

blogpost

Besteed je jouw tijd online wel goed?

blogpost

Tokyo als design – maar dan zonder ondertiteling

blogpost