Tokyo als design – maar dan zonder ondertiteling

Tokyo als design – maar dan zonder ondertiteling

Blogpost
Tokyo als design – maar dan zonder ondertiteling

Hoe ervaar je wat je niet begrijpt: een fotoreportage van mijn trip naar Tokyo, de dichtstbevolkte en meest extreem ontworpen stad die onze planeet rijk is.

User experience als mensenwerk

Tokyo prijkte al lang bovenaan mijn lijstje van must-see stadsgebieden. Deze ware metropool, met een waanzinnig hoge bevolkingsdichtheid door de ongeveer 38 miljoen inwoners in het complete stadsdistrict Tokyo, moet haast wel het meest overdesigned strookje aarde zijn dat er bestaat. Dit door en door georkestreerde ultiem waagstuk van user experience als mensenwerk – daar moest toch iets van te leren zijn; zeker voor een designjunkie met een ernstige architectuurfetisj zoals ondergetekende…

Nakagin Capsule Tower

Nakagin Capsule Tower

Tokyo gaat je verstand te boven

Als ontworpen fenomeen gaat Tokyo je verstand compleet te boven, al vanaf het moment dat de landing wordt ingezet en de vorm van de stad je vanaf de grond naar de strot vliegt. De lay-out van het gebied is duizelingwekkend. De stad straalt je recht in je gezicht met een batterij neonlampen waar je met speels gemak een kleine asteroïdengordel mee kunt verlichten. Toch begon ik pas in de loop van mijn drie weken Tokyo te begrijpen dat deze stortvloed aan user experience design mijn kijk op de ontworpen wereld om me heen en de taal die ze spreekt voor altijd zou veranderen…

Neonverlichting in de straten van Tokyo

Neonverlichting in de straten van Tokyo

Interactie een handje helpen

Wat hoort design te doen? Normaalgesproken wordt design ingezet om duidelijkheid te geven aan de verschijning, de functie en de werking van objecten, of dat nou gebouwen zijn, of websites, advertenties, of apparaten. Goed design helpt de interactie met die objecten een handje, zodat de user experience een beetje lekkerder, meeslepender en betekenisvoller wordt. Dat is ook precies waarom een goede ontwerper eerst moet investeren in het begrijpen van de uiteindelijke gebruikers, voordat het eigenlijke ontwerpen kan beginnen. Gesneden koek hier bij Rodesk, dus ik was zoals bij al mijn expedities van plan om die skills verder aan te scherpen in Tokyo. Als stamleden van de Rodesk Tribe zijn we constant bezig om onze vaardigheden verder te perfectioneren. Zo leren we steeds beter te observeren en te bepalen waar we eigenlijk naar kijken, voordat we alle lessen over gebruikersgedrag verwerken in onze designs.

Een greep uit het alomtegenwoordige design

Een greep uit het alomtegenwoordige design

Een boeiend observatieproces

Door mezelf helemaal onder te dompelen in Tokyo’s totaaldesign begon ik al snel in te zien dat ik met een serieuze beperking rondliep. Ik merkte dat ik grote moeite had om alles om heen in me op te nemen. Ik spreek, lees en versta de Japanse taal namelijk voor geen meter. Gelukkig maakte dat het observeren eigenlijk alleen maar interessanter, juist omdat alle goedbedoelde richtlijnen, aanwijzingen en schriftelijke informatie compleet langs me heen gingen. Het mooie van die beperking is dat het totaal geen negatieve impact had op mijn eigen user experience – integendeel zelfs. Eigenlijk maakte het gebrek aan ondersteunende informatie de ervaring alleen maar intenser, omdat ik gedwongen werd om op mijn eigen zintuigen te vertrouwen. Daardoor begreep ik het design dat Tokyo is misschien niet precies zoals het was bedoeld, maar ik beleefde het wel op een radicaal fundamentele manier. Zoals hopelijk te zien is aan de foto’s bij deze post bleek mijn culturele handicap me dus een waardevol lesje UX-waarneming op te leveren. Ik was letterlijk sprakeloos van Tokyo – en dat maakte het fantastisch.

Typografisch spectrum

Typografisch spectrum

Tokyo in neonletters

Tokyo in neonletters

Typetjes van Tokyo

Typetjes van Tokyo

De straten van Tokyo

De straten van Tokyo

Rodesk User Experience Design

Einde van mijn Tokyo-verslag

Grijp je kans als je ooit in de gelegenheid bent om deze ongelooflijke stad te bezoeken!

Nieuwe Richting, Nieuwe Kansen
Pieter Struik
Pieter Struik Blogpost

Nieuwe Richting, Nieuwe Kansen

We zijn op het punt gekomen dat we dit bureau door willen laten groeien en zijn op zoek gegaan naar een partij met de ambitie om Rodesk verder uit te bouwen.

Lees meer

Rodesk ♥︎ Sport & Recreatie

blogpost

Rodesk ♥︎ Stedelijke ontwikkeling

blogpost

Besteed je jouw tijd online wel goed?

blogpost

Rotterdamse buurtgids voor ontwerpers

blogpost