Grote keuzes voor een groene toekomst

Grote keuzes voor een groene toekomst

Case /

De game ‘De Groene Havenbaas’ helpt je de complexiteit van de verduurzaming van de haven te begrijpen.

  • Klant
  • Vers Beton
  • Project
  • Interactive game
  • Deliverables
  • Design & front-end
  • Tribe leden
  • De Rodesk Tribe
o-figure-image-item

Genoeg praatjes – kom op met die plaatjes!

Achtergrond

De Rotterdamse Haven is een van de grootste CO2-uitstoters van Nederland, en met die dubieuze toppositie is het ook meteen de zwaarste vervuiler in Rotterdam. Pogingen om de haven te verduurzamen worden wel gedaan, maar stranden in de complexe aard van het vraagstuk. Allerlei factoren spelen een rol, waardoor geen enkele eenvoudige aanpak werkt. Vers Beton besloot om de materie op basis van een stuk gedegen onderzoeksjournalistiek spelenderwijs inzichtelijk te maken met een online game. Rodesk schoof aan om met deze vernieuwende user experience Rotterdammers te helpen het probleem op een slimme manier te begrijpen – en een stap te zetten richting een duurzame oplossing.


Onze Missie

Rodesk is zo Rotterdams als het maar wordt, dus toen Vers Beton ons vroeg te helpen bij het tackelen van een typisch Rotterdams vraagstuk begonnen onze tandwieltjes meteen te draaien. Gamification is een prima tool voor iedereen die zich met UX bezighoudt: serious gaming laat gebruikers aanhaken waar ellenlange teksten mensen laten afhaken. Het veelkoppige monster van de CO2-uitstoot in onze havens laat zich beter vangen in een spel dan in woorden. Zo werd ‘De Groene Havenbaas’ geboren: spelers/gebruikers stappen in de schoenen van een echte haven-eindbaas. In een virtueel dagje havenbestuur moeten ze besluiten nemen over een groene toekomst, zodat ze zelf ervaren hoe lastig het is om dit ingewikkelde varkentje te wassen.


De Havenbaas

Een online ‘stage’ als Havenbaas leert je welke impact beslissingen over energie, economie en maatschappij hebben op de verduurzaming van de haven. Terwijl je je door een zestal vragen heen loodst bepalen jouw keuzes een score die laat zien hoe duurzaam jij de haven kunt maken, en waarom. Zo wandel je door de game en door de materie, terwijl je in de digitale praktijk ziet hoe alle facetten elkaar beïnvloeden: na een rondje als Groene Havenbaas snap je van ‘binnenuit’ waarom het duurzaamheidsprobleem zo’n lastige kwestie is.

Rodesk User Experience Design

Energietransitiemodel

Energietransitiemodel

De game wordt aangestuurd door een energietransitiemodel dat is ontwikkeld door onderzoeksbureau Quintel. Dit op big data gebaseerde model maakt duidelijk hoe beslissingen doorwerken op zaken als CO2-uitstoot, kosten, benodigde energie en biomassa. Het model wordt ook gebruikt door overheden en energiemaatschappijen, maar door het in een game te verwerken maken we een kluwen aan informatie ineens inzichtelijk voor een hele grote groep mensen.


Rodesk User Experience Design

Diep-Rotterdams

De Groene Havenbaas kwam tot stand door een diep-Rotterdamse samenwerking tussen illustrator Bram van Rijen a.k.a. Nozzman, projectleider Hilde Westerink van Vers Beton, studiogenoot Inge Jansen met een serie verhelderende publicaties en de voltallige Rodesk Tribe. Een duurzame samenwerking voor een duurzaam project, waarmee we Rotterdammers en de rest van het land willen helpen om hun eigen mening te vormen over een taai onderwerp dat ons uiteindelijk allemaal aangaat. Dat Rotterdam Durft wisten we al, maar als Rotterdam Begrijpt durft de stad vast te kiezen voor slim en duurzaam CO2-beheer.

We maken een kluwen aan informatie ineens inzichtelijk voor een hele grote groep mensen.


Rodesk User Experience Design
Klaar om Happy People van jouw mensen te maken?

Klaar om Happy People van jouw mensen te maken?

Informatie over deze case Contact onze Mail
Hilde Westerink
Hilde Westerink Zakelijk leider bij Vers Beton

"De samenwerking met Rodesk verliep heel prettig en organisch. Bij de start van het project werd mij het gevoel gegeven dat alles geregeld zou worden en goed zou komen, gedurende het project was dat ook echt het geval."

Bier- én fietsliefhebbers samenbrengen en uitdagen

Website

Stedenbouw met visie, online gepresenteerd

Website

De digitale kloof overbruggen voor Werelderfgoed Kinderdijk

Website & Art Direction